poniedziałek, 15 lutego 2016

Uwielbiam gotowac. Gotuje glownie kuchnie szybka i prosta, czasem zdaza sie cos wymyslnego. Dominuje jednak kuchnia typowo domowa, taka jaka sobie z rodzinnego domu przypominam. I pomimo, ze macocha gotowac mnie nie nauczyla, wyszukuje przepisy w starych ksiazkach kucharskich badz w internecie i dopracowywuje je, aby moje ulubione smaki tez moje dzieci poznaly. I tak dzisiaj chcialabym przypomnies niejednej z was cos pysznego.


Racuchy drozdzowe z jablkami

Skladniki:
500 g maki
50 g drozdzy
300 ml letniego mleka
3-4 lyzek cukru
2 jajka
szczypta soli
2 jablka


Wykonanie:

- make wsypac do miski, na srodku zrobic "dolek"
- w "dolek" wlozyc drozdze z cokrem i okolo 70 - 100 ml mleka, wykonac zaczyn i odstawic na okolo 15 minut do wyrosniecia
- w miedzy czasie jablka obieramy, trzemy na tarce na grubych oczkach


- do zaczynu dodac reczte skladnikow i ponownie odstawic do wyrosniecia na okolo 10 minut
- smazymy na oleju az sie pieknie zarumienia


- do zaczynu dodac reczte skladnikow i ponownie odstawic do wyrosniecia na okolo 10 minut
- smazymy na oleju az sie pieknie zarumienia
Tip: nakladam placuszki na patelnie lyzka mokra od wody, bo wtedy ciasto sie nie klei do niej.
My jemy z odrobina kremowki z cukrem.



SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz